CreaHortus

– laatste bewerking: 11 december 2023.

In CreaHortus krijgt een veelsoortig palet van persoonlijke notities een plek. Om te groeien en te bloeien. Cultuur&Natuur in interactie.
Het kan gaan om hobby’s, om gedachten, om vondsten, om uitvindingen, om iets wat ik hoorde, om verzamelingen, om creaties, om een inval, anekdote, foto of droom, een tekst… wat ook maar.

De recentste entrées staan bovenaan en dan tegendraads chronologisch. Ze zijn per definitie voorlopig; verandering is onontkoombaar en bedoeld. Panta rhei.


Door autocorrectie gefopt!

De autocorrectiefunctie op de iPhone – bijvoorbeeld bij WhatsApp – leidt zowel bij uitgaande (van mij) als binnenkomende (naam vermeld) berichten vaak tot hilarische uitkomsten. Hieronder een paar voorbeelden. Gelukkig kon ik de meeste uitgaande autocorrecties corrigeren 🤪.

‘Wintersport met Kerst en Nieuw is stervensuur geworden. De financiën worden dit jaar anders besteed.’ Wilma Weeterings op WhatsApp 11/12/’23.
‘Klopt. Zij was de penetrante (= peettante) van mijn moeder.’ Leo Oomen op WhatsApp 20/11/’23.
‘Ik ben benieuwd naar de reactie van Jointje (= Jinthe).’
‘Die Vaudevilles (= Baudet) heeft gewoon een mooi verdienmodel.’
‘Op 25 augustus vierde ik mijn naargeestig (= naamfeest).’
‘Geniet van jullie wandelwagen (= wandeldagen)!’ Van Charles.
’Jullie opknopen veel plezier (= Jullie ook veel plezier)!’ Van Charles.
‘Dat is belangrijk in verband met Bram preventie (= brandpreventie).’
‘Doe de groeten aan Atjeh (= Tjeu)!’
‘Met dank aan het nep-liberalisme (= neo-liberalisme).’
‘Fijne wandeldag lief. Ik lig nog lekkernij (= lekker in) bedje 😊.’


Ombudsboomer?


‘s Nachts
De nacht is mijn vriend. Bijna altijd ben ik een tot anderhalf uur wakker, meestal rond een uur of vier. En dan ben ik uitermate helder en creatief. Meestal maak ik dan wat aantekeningen in mijn iPhone zodat ik ‘s ochtends nog weet welke gedachten mijn brein produceerde.


Natuur en cultuur
De onderstaande foto maakte ik op maandag 17 oktober ‘22 in Encarnação (Portugal) tijdens onze fietstrektocht Leiden – Santiago – Lissabon.


Inclusie
Uniek, nog nooit gezien. Estación de autobuses in Santiago (4 oktober ‘22):  speciaal toilet voor mensen met een stoma. In de ruimte waren voorzieningen om stoma’s te legen en te reinigen. Chapeau ‼️


Mooie foto
Op zondag 31 juli 2022 fotografeerde ik bij de bushalte op Boulevard-Zuid in Katwijk een St. Jansvlinder op een blauwe zeedistel.


Toiletplaatjes
In 1985 zag ik op de toiletdeuren van restaurant Narziss und Golmund in Den Haag de navolgende pictogrammen:

Ik fotografeerde ze omdat ik ze uitzonderlijk mooi vond.
Ze vormden het begin van een tot en met vandaag actieve verzameling.
Recent heb ik geteld: totaal (peildatum 6 juni 2022): 605 analoge foto’s in 5 handgemaakte albums + 1.468 digitale foto’s in Albelli-albums = 2.073 unieke pictogrammen.

Enjoy…: WC-pictogrammen Albelli-album.


Voorlezer
Na onderzoek heb ik uitgevonden dat ik afstam van Grégoires die gerekend kunnen worden tot een bijzondere ‘aftakking’ van de stroming van de Rederijkers: les raconteurs of les narrateurs.
Het waren voorlezers, van bestaande verhalen of van zelf gemaakte verhalen. Deze narrateurs waren anders dan de andere Rederijkers (vanaf de late middeleeuwen) niet georganiseerd in ‘kamers’; ze opereerden vooral langs familielijnen. De kunst van het voorlezen werd binnen de familie en tussen families doorgegeven, gecultiveerd en vervolmaakt.
Ze waren veelgevraagd op dorps-, buurt- en familiefeesten. De Grégoires waren fameuze raconteurs.
Zelf ben ik beslist behept met het voorleesgen.
Ik heb twee favorieten:
Maria en José van Erlend Loe. Daarbij vertoon ik op een scherm graag de meesterlijke tekeningen in het boek van de hand van Kim Hiorthøy.– De verhalen van Roald Dahl, met als absolute topper: Oom Oswald.
Heerlijk om te doen. En dan de commentaren: ‘Goh, dat wist ik niet van die variant op de Rederijkers…, en dat dat nog steeds bestaat!’ Top.


Conversatie
Bram: ‘Ja, jij kunt gemakkelijk allerlei klussen uitbesteden; omdat je twee keer zoveel verdient in de helft van de tijd!’
Ludo: ‘Ja Bram, dat zal allemaal wel, maar ook ik kan mijn geld maar één keer uitgeven.’
Bram: ‘Nou dat moest er gvd nog bijkomen: dat jij je geld twéé keer kon uitgeven!’
Variant Evert: ‘Zelfs Ludo kan elke euro maar één keer uitgeven.’