– laatste bewerking op deze pagina:
3 februari 2025
Wie An is of was, zal voor eeuwig een mysterie blijven.
Pia heeft de koek in de periode 1989 – 1999, toen we met het gezin op Stratenmakerhof 13 woonden, met enige regelmaat gebakken. Dan was in het hele huis een heerlijke geur te ruiken.
Waar Pia het recept vandaan had, is mij niet bekend.
Na het overlijden van Pia (25 juni 2000) ben ik de Kruidkoek van An blijven bakken, meestal in combinatie met het Kwarkbrood van Tante Isa. Heerlijk. En prima in te vriezen.
Iets bij de koffie? Plakjes uit de vriezer in de broodrooster. Warm opdienen.
Oven niet voorverwarmen.
In beslagkom:
- ½ liter karnemelk
- 4 eetlepels koekkruiden
- 6 eetlepels likeur (naar keuze)
- snufje zout
- 750 gr zelfrijzend bakmeel
- 400 gr donkere basterdsuiker
- 300 gr rozijnen.
Alles mixen (deeghaken).
Broodblik met boter (gesmolten, kwastje) invetten.
Beslag in broodblik, met natte vork gladstrijken, rozijnen naar binnen duwen.
Broodblik in oven.
Oven aanzetten, hete lucht: 160ºC.
Opwarmtijd + baktijd: 2 uur.
Direct na bakken: kruidkoek laten uitwasemen op rooster.