– laatste bewerking op deze pagina:
1 februari 2025
Dit recept is afkomstig van mijn mij zeer dierbare tante Isa. Zij was de vrouw – uit Duitsland afkomstig – van mijn mij eveneens zeer dierbare oom Léon.
Tante Isa is voor mij niet alleen voor eeuwig verbonden aan dit recept maar ook aan zelfgemaakte advocaat, aan het samen plukken van bramen, cantharellen en eekhoorntjesbrood in de bossen van Retie, waar ze woonden in de tijd dat ik met enige regelmaat bij hen logeerde.
Kwarkbrood van tante Isa is – net als de Kruidkoek van An – prima in te vriezen.
Iets bij de koffie? Plakjes uit de vriezer in de broodrooster. Warm opdienen.
Oven niet voorverwarmen.
Kleine steelpan op lage pit:
- 125 gr roomboter
- 6 eetlepels likeur (naar keuze)
- 6 eetlepels citroensap
- 150 gr rozijnen
- 150 gr cranberry’s
- 2 pakjes vanillesuiker
- snufje nootmuskaat
- snufje zout.
Boter gesmolten? Inhoud steelpan overgieten in beslagkom.
Erbij:
- 500 gr magere kwark
- 250 gr suiker
- 3 eieren.
Alles mixen (deeghaken).
Erbij:
750 gr zelfrijzend bakmeel.
Alles mixen (deeghaken).
Groot broodblik met boter (gesmolten, kwastje) invetten.
Beslag in broodblik, met natte vork gladstrijken, zuidvruchten naar binnen duwen. Broodblik in oven.
Oven aanzetten, hete lucht: 160ºC.
Opwarmtijd + baktijd: 2 uur.
Direct na bakken: kwarkbrood laten uitwasemen op rooster.
