Categorieën
Reisverslagen

Reisverslag Mont Ventoux (2)

Malaucène, gelegen op 375 m hoogte aan de noordwestkant van de berg, is na Bedoin de belangrijkste uitvalsbasis voor wie de Reus van de Provence op wil. Het stadje heeft florerende papierfabrieken die voornamelijk voor de sigarettenbranche produceren. Rond het dorp liggen overal wijngaarden, kersen-, abrikozen- en olijfboomgaarden en er worden ook asperges geteeld. Blikvanger in Malaucène is de op een burcht lijkende kerk Saint-Michel-et-Saint-Pierre. Op hete dagen is het goed toeven in de wirwar van straatjes, onder de eeuwenoude platanen. De gemiddelde klimtijd bedraagt ongeveer 2 uur en 30 minuten. Is de beklimming van de noordkant nou wel of niet lichter dan die van de zuidkant? Daarover zijn de meningen verdeeld. Eigenlijk zijn ze niet goed te vergelijken; kijk maar naar de profielen van beide beklimmingen. Vanuit Bedoin komt het stijgingspercentage de eerste vijf kilometer niet boven de 5,5%, maar de volgende acht kilometer ligt dat gemiddelde op zo’n 9,5 – 10%. Nergens een mogelijkheid om te herstellen, het blijft klimmen. En vlak voor de top nog even 11%! Hoe anders is het vanuit Malaucène: na twee kilometer zitten we al op 9%, maar daarna zakt dit percentage naar 5, om vervolgens weer te stijgen. Halverwege zit je zelfs op 10,5% en op tweederde van de klim weer op 3%…

De start is in het dorp, tegenover de fietsenwinkel ASC Cycles, waar de D974 begint. In 2003 is de weg opnieuw geasfalteerd, dus hij ligt er nu netjes bij. Ruim een kilometer na Malaucène passeer je de kerk Notre-Dame du Groseau en de Source du Groseau, de bron van het gelijknamige riviertje. Nog een kilometer verder rijst pal langs de weg de Rocher du Portail Saint-Jean omhoog. Bij twee uitzichtpunten kun je even uitblazen: op bijna vier km het Belvédère Montagne de Piaud en op bijna tien km het Belvédère Rochers des Rams. Daartussen ligt de Gîte forestier des Ramayettes, van waaruit destijds het herstel van de bossen werd aangepakt. Er staat een picknicktafel en je kunt er telefoneren.

Bij km-paal 46 zit je op ruim 1.000 m hoogte en halverwege de klim; dit is het einde van ‘La Grande Descente’ die drie kilometer verderop begint; dit is het steilste stuk en je kunt er in de afdaling zeer hoge snelheden bereiken, dus kijk uit! Hiertussen ligt de grote parkeerplaats Les Prés de Michel. Op 1432 m zit je bij de rotonde Mont Serein; hier kun je afslaan naar het skigebied van de Mont Ventoux: de Mont Serein. Hier vind je ook het hotel/restaurant Chalet Liotard. Vanaf hier staat een webcam gericht op de top van de Mont Ventoux. Ongeveer zes kilometer onder de top van de Ventoux ligt het skistation Chalet Liotard. Vanaf hier heb je een overweldigend uitzicht: op heldere dagen kun je de Mont Blanc zien schitteren. En je kunt er nog lekker eten ook. De omgeving van Liotard en de ruimte bij Mont Serein worden op een Mont-Ventouxdag in de Tour de France benut als parkeerterrein. Ook als je hier niet stopt kun je even op adem komen, want het is hier redelijk vlak. En dat komt goed uit, want we gaan weer klimmen, met percentages tussen de 6.5 en 9. Ruim een kilometer verder passeer je een haarspeldbocht op 1526 m hoogte, de ‘Tournant de L’Anglais’. Vanaf hier gaat de weg in een vrij rechte lijn omhoog naar 1700 meter. Daarna volgen nog twee hairpins; nabij de tweede, op 1818 meter, is een mogelijkheid voor pararapente. In het witte bolvormige gebouw is een radarpost gevestigd; niet ver ervandaan is het hoogste punt van de skilift vanuit Mont Serein.
Nog even en je passeert de laatste km-paal voor de top. Nog 400 meter en na de oriëntatietafel nog 300…